Första dagarna med Yale Doorman

Efter många turer så har nu även vi fått vårt lås installerat. Den enkla förklaringen till fördröjningen var att låset blivit så populärt redan så att det var svårt att få tag i. Nu sitter det på plats genom en enkel och smidig installation. Jag hade blivit kontaktad innan och ombedd att installera Verisure app och registrera ett konto. Så installationen tog knappt en timme och sedan ytterligare nästa en för att visa alla smidiga funktioner. Det här låset kommer vi att ha nytta av. Det var en sak som inte överensstämde med verkligheten. Användarhandboken! Den var enligt en tidigare modell. Inget av det som hade med advance mode att göra, dvs där man måste stå på utsidan av dörren för med hjälp av knappsatsen utföra inställningar stämde. Det görs idag istället via web gränssnittet, mycket smidigt och perfekt nu när det är minus grader ute ;-)

 

Summering av #yaledoorman och #verisure

Nu börjar prövotiden gå mot sitt slut och det är dags att summera. Hela familjen är jättenöjda med produkten och den har räddat oss vid mer än ett tillfälle när någon glömt nycklarna.

Användarvänlighet
Vi fick hjälp med själva installationen av låset och grundkonfigurationen men vi kodade låsbrickorna och skapade konton åt alla i familjen. Det gick fort och var mycket lätt. Mina sidor på verisure.se är intuitiva och man lär sig fort att navigera och använda dem.
Vår yngsta är 6 år och hon kan själv låsa upp och låsa dörren men har ingen egen bricka, vi andra använder bricka och kod. På sätt och vis är det enklare att låsa upp och låsa utan nyckel men borta säkringen är något mer omständlig då man behöver ändra ett reglage och låsa med bricka och kod.

Funktioner
Det regnar du har bilen full med matkassar, någon unge har glömt sin bricka eller hantverkaren/städet skall in en stund när man är på jobbet. skönt att kunna låsa upp från #verisure appen på mobilen oavsett var man är. Det står även i appen vem som låst upp och när, man har koll på när ungarna kommer hem från skolan.

Borta säkring kopplar ur vredet så ingen kan öppna inifrån.
Man kan spärra och skapa nya koder på Mina sidor enkelt och snabbt, bra om någon tappar en bricka.
Vi saknar någon form av indikation på om det är låst eller inte en liten diod på insidan som lyser rött eller grönt hade varit bra, nu låser alla dörren vid läggdags.
Har man eller tänker skaffa hem/brandlarm från #verisure så kan man koppla samman det med #yaledoorman, vi har inte utvärderat detta men tanken känns lockande.

Kvalitet
Konstruktionen känns mycket stabil, välbyggd och inger förtroende. Estetik är inte helt oviktigt och låsen känns lite offentlig miljö men man vänjer sig snabbt och funktionen uppväger detta, däremot så är låsbrickorna oförklarligt fula. Varför gör man brickor helt utan design i åtanke? Verisures larmbrickor är snygga men kan inte användas till #yaledoorman.

Säkerhet
Det finns olika aspekter att tänka på när det gäller säkerhet.
Det troligaste är att förövaren bryter sig in och säkert inte genom en stabil ytterdörr snarare via altandörr eller ett fönster som är lättare att bryta upp och ofta mer i skymundan. Så har man ett ”superlås” eller ett ”supersuperlås” gör det nog inte så stor skillnad för tjuven.
Om man skall ”dyrka” låset och inte forcera det med våld så behöver man lista ut (om man inte har kommit över en nyckelbricka, med nyckelbricka är det 4a siffror) en 6 siffrig kod. Sex siffror 0-9 innebär en miljon olika möjliga kombinationer. Chansen att prova sig fram är försvinnande liten och grannar hade förmodligen reagerat innan man lyckas med det.
För att låsa upp med appen behövs också en 6 siffrig kod så det hjälper inte om man har tillgång till en telefon som tillhör någon i hushållet.
Blir man av med en nyckelbricka kan man spärra denna från appen eller Mina sidor på verisure.se

 

Summering av Doorman

Jag kan bara hålla med i vad all andra testare har skrivit i sina uppsummeringar. Vi har varit supernöjda med det nya låset som både varit enkelt att använda och kännts säkert.

Hela testen har fungerat supersmidigt, allt ifrån installationen av låssmeden till användandet av alla funktioner.

Vi har fått helt nya möjligheter att ha kontroll över vad som sker i huset.
Vi har en Dogwalker som går ut med vår hund på dagarna och helt plötsigt kan vi faktiskt se när och hur länge han har fått vara ute.
Vi hade hantverkare hemma och kunde på samma sätt där, via händelseloggen, se hur länge dom varit och jobbat hos oss.

 

Det som jag anser kan utvecklas är Mina Sidor och Appen. Tre saker framför allt
- Möjlighet att ändra tiden på hur länge låset är öppet efter att det öppnats via appen.
- Möjlighet att sätta upp ett schema på när låset skall autolåsas.
- Möjlighet att göra urval i händelseloggen på användar / status nivå

Men det samlade intrycket av Yale Doorman är mycket positivt.

Rekomenderas
 

App och kod utan bricka.

Jag använder i stort sett aldrig brickan utan låser helt enkelt upp med bara kod eller appen - mycket enkelt och smidigt!

Vi låser alltid dörren med bortasäkring (alltså med brickan) men även bortasäkringen låser man upp med bara kod eller app.

Jag upplever det mycket positivt att vi alla har olika koder och på så sett kan man följa händelserna i appen. Jag kan enkelt ha koll på att min dotter har kommit iväg till skolan eller hem. Jag kollar ofta händelserna i appen, utan att jag kanske letar efter nåt speciellt - jag tycker det är roligt!

Förra veckan var min man borta hos bekanta i området och skulle snart komma hem när jag var tvungen att åka och hämta vår minsta dotter. Min man hade inga nycklar med sig och jag fick inte tag på honom på telefon. Så himla smidigt att ändå kunna låsa och inte behöva tänka på att man skall hinna hem innan han kommer så han kommer in. En situation då man blev glad och påmind över hur bra det nya låset är!

 

Utvärdering och summering

Ännu ett familjebesök har passerat vår dörr med Yale Doorman och även dessa person tycker att låset är bra. Den besökande familjen fick en kod och barn och vuxna kunde lätt komma in och gå som de vill. Mycket enkelt och uppskattat.

Jag gillar även möjligheten att se vilka som öppnat och när, samt att kontrollera att inte barnen glömt att låsa när de har gått ut. Ibland börjarjag jobba tidigt och kan då se när barnen kommer iväg till skolan samt när de kommer hem. Appen är väldigt bra och gör att man har full kontroll.

En utvärdering av våra veckor med Yale Doorman.

Användarvänlighet.

Vi startade vårt test med att vänta med att installera Appen för att testa låset i dess grundutförande. Detta för att testa och lära oss allt om låset. Och det är lite krångligare att lägga in koder, göra personliga inställningar eller anpassa låset men det är inte svårt, det kräver bara att man har lite mer tid.Efter att vi installerat appen gick allt mycket smidigare och det ör inga problem att lägga in användare och koder.

Funktioner.

Vi gillar möjligheten med en app som ger en full kontroll och att kunna anpassa låset via nätet.Att låsa och låsa upp via telefonen underlättar men kod är nog det som vi kommer att använda oss av. Brickan + kod känns lite besvärlig.Tillfälliga koder är perfekt för oss som familj då vi ofta får besök av långväga släktingar.

 Vi gillar dock inte att låset blinkar grönt på utsidan ett tag efter man låst upp. Har inte blivit klar på hur länge det blinkar. Förstår egentligen inte vitsen med den funktionen. Och varför är knappen för låsning (*) samma som man inleder sin kod med? Om jag kommer hem  antar jag att dörren är låst och trycker då * för att slå min kod. Är dörren öppen låser ju den sig och jag måste trycka * igen. Varför inte låsa med # eller inleda kod med densamma? 

Vi gillar inte heller att man inte ser på insidan om låset är låst eller öppet. En liten diskret diod drar ju inte så mycket ström.. Vi är ganska långa i familjen och siffrorna på knappsatsen syns inte så bra uppifrån.Tur då att barnen är de som öppnar mest även om vi är med.

Kvalitet.

Låset känns gediget. Inga sladdriga handtag och en rejäl låskläpp. Ger ett mycket bra intryck.

Säkerhet.

Låset är vad vi förstår inte godkänt av SSF ännu pga vissa teknikaliteter med kommer säkert att bli det inom en snar framtid. Vi undrar dock, om man t.ex. skulle vara bortrest en längre tid och missa indikationerna på låg batterinivå inte skulle kunna montera in ett litet backup-batteri (knappcell) som kopplas in (over ride) med en viss kod för att tillåta öppning fast batterierna i låset har tagit slut. Är väl ingen sund människa som går omkring med ett 9v-batteri i fickan om i fall att..

Summering.

Frugan var lite skeptisk till en början men har till viss del ändrat sig. Låset kommer att passa oss bra som barnfamilj då barnen slipper ha nycklar med sig till skolan och att man kan ha lite koll på om de kommer hem säkert. Låset är lätt att programera med nya användare och koder vilket gör det roligare och säkrare då man lätt kan radera och ändra tillfälliga koder. Minus för att det är lite klumpigt på insidan och att det känns osäkert om man missar att batterierna tar slut pga en långresa. Ett backup-batteri löser det problemet. På det stora hela är vi mycket nöjda med låset och jag har redan rekommenderat grannen att skaffa ett.

Summerade recension av det härliga låset !

Nu är det dags att summera vårt ägande av Yale doorman under den tid vi haft det! Vi utgår ifrån kriterierna anvädarvänlighet, låsets funktioner, kvalitet och säkerhet.

Användarvänlighet.

Att vi i vår familj finner låset såpas enkelt att använda tyder på ett det är en utmärkt produkt. Vi tillhör skaran av folk som tycker att saker bara ska fungera och vi har ibland svårt att veta vad felet är om inget fungerar som det ska. Med detta lås , som är digitalt samt uppkopllat till internet så känns det som det är mycket som kan strula. Men så är inte fallet med Yale doorman! Allt fungerar som det ska och vi har inga som helst problem att använda låset. Både knappsatsen och appen är enka att förstå och det märks att det är tänkt att vara användarvänligt och enkelt.

Låsets funktioner.

Yale doorman skulle kunna vara ett enkelt lås där den ända funtionen är att slå in koden som låset har så är du inne i ditt hem. Yale doorman har dock en hel del andra nyttiga och superbra funtioner! Vi i våran familj tycker att funtionen med att låset är uppkopplat via nätet och att vi på så sätt kan få information, låsa upp och byta koder online gör prudukten väldigt spännande och rolig!

Kvalitet.

Kvaliten på låset är än så länge väldigt bra! Låset klär sig bra på dörren. I och med att det faktist är ett lås så är det välbyggt ,känslan och material utstårlar bra kvalitet! Ett extra plus hade varoit om det fanns oliak designer och färger att välja på när man beställer det!

Säkerhet

Är det möjligt att på något sätt komma över koden? Kan man som tillräkligt datorkunnig hacka till sig koden. Tanken är såklart att låset skall vara säkert. Vi upplever att produkten känns säker och vi litar på att den håller oinbjudna gäster bort från vårt hus. Problemet med säkerhet ligger nog snarare i hanteringen av den personiga koden. Det gäller att inte slarva bort den, tillexempel om man skriver upp den på en lapp och förvarar i plånbok eller likande. Lyckas man med det är vi övertygade om att Yale doorman är minst lika säkert som ett vanligt lås!

Allt som allt är vi i familjen nöjda med låset och vi är väldigt glada att vi har fått chansen att pröva de !
 

Kod och app !

Nu har vi haft tid att verkligen pröva appen och all dess fördelar och några nackdelar. Att ha individuella koder är både väldigt roligt och smart ! I familjen har det ännu inte varit något supernödvändigt att se när dörren låses upp och när den låses. Snarare så har vi haft lite tankar kring att det borde vara en möjlghet att kunna blockera om någon ska kunna se exakt vilken tid man kommer och går. Det är ju normalt att ungdomar kanske smyger hem lite senare än vad det ska eller att man lämnar huset utan att man vill att alla som har appen ska veta om det. Kanske tränger det lite på ens privatliv. En sak som dock kommer väl till användning är att man kan se om dörren är låst eller inte. Vi har i och för sig autolås på våran dörren så den ska alltid låsa sig men det känns ändå tryckt att få det bekräftat när man tittar på appen. Dotter i familjen har en pojkvän så det är himla bra att hon kan låsa upp för honom via appen istället för att han ska behöva stå utanför och vänta tills hon kommer hem.

Så här tycker vi om låset

Vi har nu testat låset under ca 4 veckor och är uteslutande positiva och nöjda med låset. Sonen om tidigare fick gå ut via bakdörren pga brist på nycklar kan även han gå ut på framsidan. Barnen använder bricka+kod och det är något de kommer fortsätta med, det känns säkrast. Vi vuxna använder bara kod, friheten att slippa bära med sig någon nyckel är den största vinsten med det nya låset. Den enda säkerhetsrisken med låset är just koden, men är man bara försiktig med den så är detta lås säkrare än ett vanligt lås.

Det var otroligt lätt att komma igång med låset via mina sidor i första hand och även appen. Det tog inte lång tid att lägga till användare, nyckelbrickor och koder. Stort plus till det!

Jag har några önskemål på fler funktioner på mina sidor och appen, förhoppningsvis kommer några utav dem i framtiden. Dock så räcker de funktioner som finns väldigt långt.

Låset har en helt ok design och det ger ett gediget och kvalitativt intryck. Det har fungerat klockrent under de här 4 veckorna och jag tror vi kommer ha detta under många år framöver. Det är heller inte otroligt att vi kommer köpa fler lås och sätta på övriga dörrar. Vi kommer helt klart att rekommendera detta låset!!

Inställningar

Hittade instruktioner om hur man ändrar ljudnivån på låset. 

Ljudinställningar
•    Tryck    # masterkod #
•    Tryck    7 #
•    Tryck    1 för ljud AV
•    Tryck    2 för låg volym
•    Tryck    3 för hög volym
•    Bekräfta    med    #

Dock var jag tydligen inte tillräkligt tekniskt kunnig för att klara av det!!

Hmm..

Kom på att jag kan kolla på "Mina Sidor" på www.verisure.se. Oj vad enkelt. Loggade in, klickade på "Inställningar" som ligger under "Mitt system", vidare till ljud och volym, och till sist "Ändra".

Vips så var ljudet justerat till en annan nivå. Gcik bort till låset för att kontroller att det var ändrat och det var det :)

Irriterande ljud

Delar av familjen har upplevt ljudet när man låser eller låser upp som störande. Nu har vi kollat i instruktionerna och faktiskt hittat att man kan justera volymen i tre olika nivåer. Så nu har vi löst detta "problem" :)

 

Nämnde i ett tidigare inlägg att det var svårt att stänga dörren mjukt. Som vi trodde så har det blivit bättre och bättre med tiden. Nu är det enkelt att dra igen dörren lika mjukt som en "vanlig" dörr.

Nyckelbrickan

Nu är även nyckelbrickorna registrerade och vi har valt att ge dem till våra föräldrar! De tyckte att det var bättre att få en bricka och en kortare kod än den brickfria koden som är 6 siffror. De tyckte också att det kändes säkrare att använda en kod plus en bricka? För vår del så har vi märkt att vi använder appen och den långa brickfria koden istället för brickan. 

Väldigt smidigt att inte behöva ha med sig något när jag ska ut på en löprunda och ändå kunna låsa hela huset! Springa med en nyckel i handen är inte något jag vill göra så detta är perfekt!!

Summering på testet av yale-doorman

Jag är väldigt glad att jag fått lov att testa detta fantastiska lås! Jag kommer aldrig mer vilja ha ett vanligt lås. Det är så skönt att slippa tänka på att ta med sig nyckel när man går ut. Jag har tappat nycklar tidigare genom åren och det är inget kul! Vi bor på en bondgård och har två hundar, så det blir mycket spring geniom ytterdörren på en dag. Som det var innan så blev det ofta så att ytterdörren blev olåst p.g.a. vi inte ville ta med mycklar ut som man riskerade att tappa i nån kohagen någonstans.  Vi kommer nog uteslutande att använda oss av våra sexsiffriga koder, men det känns bra att kunna låsa och låsa upp på andra sätt. Tex när man behöver hundvakt så är det ju enkelt att låsa upp med appen. Jag tycker att all hantering av lås, nycklar, koder m.m. är väldigt lätthanterliga på verisures hemsida. Säkerheten känns hög och jag känner mig trygg med låset. Jag rekomenderar verkligen detta lås och hoppas kunna ha det kvar i många år!

Nyckelfritt med kod och app

Jag måste villigt erkänna att jag inte använt appen särskilt mycket. Jag har öppnat dörren genom den en gång för att släppa in hundvakten och det var ju väldigt smidigt. Det känns ju väldigt trygt att kunna kolla närsom helst om dörren är låst hemma. Det är ju en sån där sak som man kan bli väldigt orolig över när man gått hemifrån annars. "Låste jag dörren?" Men för att kolla andra låsningar och upplåsningar har jag inte använt den. vi är ju bara två i hushållet och jag har inget behov av att kolla om min sambo låst upp dörren hemma eller inte. Jag får inga meddelande i telefonen eller så när någon annan låst upp dörren, men det kanske är en inställningsfråga. Däremot så kommer det mail om man misslyckats med att låsa dörren. Det är ju en väldigt bra funktion tycker jag.

Det måste erkännas..

Nu så har svärföräldrarna åkt för denna gång och dom har idelt positivt att säga om låset. Då de har hund blir det ett antal passager in och ut och det har då varit lätt för dem att låsa och låsa upp. Väldigt smidigt att ge dem en tillfällig kod och låta dem sköta sina ärenden. Där måste man berömma utformingen på "mina sidor" och dess användarvänlighet. Svärfar, som är gammal polis, undrade vad som hände när låset blivit strömlöst och man vill ut. Och som tidigare inlägg förklarat så håller man låsvredet åt vänster och trycker ner tryckaren för att öppna. Vi har dock inte testat den funktionen än.

Min fru, som var väldigt skeptiskt till en början (har läst fler inlägg om skeptiska fruar - hur kommer det sig? Vadan denna aversion mot tekniska prylar?) har också börjat att inse fördelarna. Då vår 8-åring går hem själv från skolan har hon fått en egen kod och låser och låser upp när hon kommer och går. Och då vi har en tre veckors bebis är det inte alltid man kan resa sig upp för att öppna. Låset har då varit otroligt smidigt. Frun använder mest bricka och kod och vi andra bara kod.

Vi upplevde ju en viss tröghet i låset till en början men nu går det betydligt lättare. Ska inför helgens besök smörja låset  en vända för att se om det går ännu lättare.

Summering av vår bekantskap med Yale Doorman

Efter att ha fått prova på Yale Doorman under några veckor så gillar vi låset så mycket att vi är fast! Så denna veckan har vi haft besök av några olika snickarfirmor för att byta ut våra dörrar och det blir helt klart fler Yale Doorman-lås än det vi nu har. Vi funderar t.o.m. på att byta ut vår altandörr mot en riktig dörr för att kunna sätta in ett Doorman där också. Och kanske ett i hobbyrummet också? Finns det någon variant man kan använda i garageporten? Nej, stopp! Nånstans får man lägga band på sig. Men det är helt klart att alla i familjen fattat tycke för detta och tycker det är väldigt smidigt att använda.

Vi har inte haft behov av att använda appen i "nödsituation" än men ibland har jag låst upp låset innan jag klivit ur bilen om jag haft mycket att bära och händerna fulla. Smidigt att då bara behöva trycka ner handtaget för att öppna, inga koder eller nycklar.

Efter att ha provat både tagg och koder så använder vi nu uteslutande koder. Tycker att taggen inte gett oss så mycket. Provade till en början att sätta en tagg på baksidan av våra mobiltelefoner men det var krångligt och gav oss inget direkt.

När det gäller appen skulle jag gärna se lite förbättringar. Dels saknar jag möjlighet att filtrera vanliga händelser bättre. Jag är t.ex. inte intresserad av om någon låser/låser upp inifrån med vredet. 99% av händelserna i vår logg just nu är när någon av oss springer in och ut genom dörren för att hämta tidningen, slänga skräp, öppna för besök etc. Mer intressant hade det varit att bara se när någon låser/låser upp utifrån.

När det gäller själva låset så saknar jag också som jag skrivit tidigare möjlighet att inifrån kunna se om låset är låst eller inte. Det är största nackdelen med det som det är ju nu.

Men på det stora hela så är vi väldigt nöjda med låset och vi kommer som sagt installera fler. Jag kommer även kika på övriga delar i Verisure-systemet, främst då rökdetektorerna samt den kommande klimatsensorn som kan hålla koll på fukten i krypgrunden och på vinden. Verkar smidigt.

Jag har även pratat med Verisure om säkerheten i systemet och enligt dom så används 128-bitars kryptering på trafiken som överförs. Dom gör även penetrationstester av sina system för att säkerställa att dom håller hög säkerhetsnivå.

Eftersom låset ännu inte är godkänt av vårt försäkringsbolag Trygg Hansa så ringde jag dom och frågade dom hur dom ser på det. Dom bekräftade i mail att deras försäkringskrav kräver att dörren är låst men att det är godkänt även med digitala lås såsom Yale Doorman. Det lät betryggande.

 

P.S. Någon annan skrev att låset inte går att öppna inifrån om elektroniken fallerar. Jag har för mig att om man vrider vredet helt åt vänster (så det står horisontellt) och håller det i det läget så tar mekaniken över. Då kan man trycka ner handtaget och öppna mekaniskt. Har inte behövt testa det själv men har ett minne av att låskillen som installerade det sade det.

 

Summering av Yale Doorman låset

Vi har nu bott in oss med det nya låset. Idag finns bara låset där, vi tänker inte så mycket på det längre. Barnen gillar låset. De tycker att det är lättare att låsa upp och låsa och så är det ju väldigt coolt också.

Min fru som var mest missnöjd när vi fick låset har ändrat sig. Nu gillar hon också låset. Bäst är att man kan låsa upp med en kod. Men att låsa upp med mobilen har hon inte ens testat.

Själv så gillar jag låset. Största fördelarna : - enkelt att låsa med en knapptryckning, möjligt att se på mobilen om dörren är låst eller inte och om barnen låst upp (dvs kommit hem från skolan) och att dela ut en kod tex till grannen för att vattna blommorna istället för en nyckel.

Nackdelar då? Jo, den största är att det inte går att se om dörren är låst eller inte inifrån. Visst blinkar låset ibland men det är på tok för sällan, jag orkar inte stå och vänta på det i alla fall.
Min fru som inte gillar teknik i samma grad som övriga familjen känner sig osäker då man inte kan låsa upp låset mekaniskt inifrån. Skulle det börja brinna och elektroniken inte skulle funka då går dörren inte att öppna.

Sedan skulle jag gärna se att: knappsatsen lystes upp när man stängde dörren. Nu får man leta efter * knappen i mörkret när man ska låsa. Samma när man ska låsa upp. Varför inte tända upp knappsatsen när man tar i handtaget. Eller vad sägs om en inbyggd dörrklocka? När dörren är låst och man drar i handtaget så plingar låset till. Högtalare finns ju redan. Och när barnen låser upp dörren så säger en röst (låset alltså) "Hej och välkommen hem xxx. Torka nu av skorna innan du går in! " Och istället för tagg skulle man kunna använda mobilen med NFC. Vilka möjligheter!

En fjärrkontroll hade kanske inte varit fel det heller. Fast egentligen vet jag inte om det behövs. I så fall en modell som på Volvon med keyless. Att låset låser automatiskt upp när man kommer nära dörren. Fast då hade väl försäkringsbolaget  knorrat.

 

Smidigt med appen och koder

Vi använder mest appen till att ha koll på låsets status, dvs låst eller olåst samt kolla vem som manövrerat låset och när. På bilden kan man se på höger sida när min dotter ringde mig till jobbet när hon glömt sin nyckelbricka. Jag låste upp dörren åt henne och kunde sedan se att hon låst efter sig när hon kommit in. Så grymt smidigt och jag kände mig trygg!!

På vänster sida är en skärmdump på när barnen under lovet skulle åka själva in till centrum. Vi kunde smidigt kolla när de åkte, att de låste när de gick och vi kunde se att de kommit hem igen.

Visst finns det nackdelar med att allt registreras. Nu får man skäll när man inte gått ut med hunden i tid på morgonen! :)

Skämt åt sido så kan man känna sig lite övervakad. Dock så anser vi att det är mer fördelar än nackdelar med det. Vi vuxna lämnar huset innan barnen och vi har som vana att alltid kolla på appen om dörren är låst. Jag är ofta orolig att barnen glömt låsa, den oron har släppt nu.

Vi har låtit våra grannar testa att använda låset med en kod som de själva valt. De är ofta djur och växtvakter åt oss när vi reser bort. De tycker om låset och tycker det är väldigt lätt att använda. Nu slipper vi ge dem nyckeln när vi ska någonstans. Vi kan även hålla koll när de är där och känna oss trygga med att hela tiden kunna se att huset är låst. När våra bekanta kommer på besök med sin husvagn skapar vi bara en användare på mina sidor och ger dem en kod. Då kan de komma in på natten eller om vi åker iväg på något ärende.

 

Nyckelbricka vs Verisure appen

Eftersom det inte går att använda en fjärrkontroll när man har Verisure appen kopplad till låser så har vi tyvärr inte kunnat testa den. Nu kan man ju använda appen för att fjärröppna så det är inga problem och faktum är att appen är mycket bättre. Jag ser ingen nytta med en fjärrkontroll som bara innehåller en öppna och låsa funktion.

Jag använder bara den 6-siffriga koden och Verisure appen när jag låser upp. Nyckelbrickorna använder resten av familjen. Appen har jag använt ett par gånger i början när vi fick låset. Då hände det att barnen låste när de gick ut men glömde ta med sig sina nyckelbrickor. När de kom hem och inte kom in kunde de ringa till mig och be mig låsa upp när jag var på jobbet. Det är den största fördelen med att kunna öppna och låsa via appen. Man kan ju sitta på andra sidan jorden och öppna eller låsa. Jag har funderat på nackdelar med att använda appen men har inte kommit på några, det är väl mer utveckling utav den som man önskar.

Barnen har var sin nyckelbricka med kod. Man kan programmera nyckeln så den fungerar utan kod men det är inget som vi använder. Det blir mycket högre säkerhet men nyckel och kod. Först tänkte vi att barnen också bara skulle använda kod men insåg direkt att det skulle bli tokigt. När barnen kommer hem med kompisar så är det lätt hänt att koden hamnar i fel händer.

Jag har som sagt aldrig använt nyckelbricka och med tiden har även min sambo slutat använda den. Mycket av vinsten med elektroniskt lås är ju att slippa bära med sig nycklar. Nu är inte nyckelbrickan så stor så det är inget problem. Det är även något som både jag och min sambo använder i arbetet. Nackelen med brickan är den lilla gummisnodden, det borde följa med en riktig nyckelring ifall man har nyckelbrickan på ett ställe där den utsetts för hårt slitage, som på en nyckelknippa.