Öppna med nyckelbricka och kod

Vårt nya lås som vi vi haft i ca en vecka fungerar bra. Det första som vi fick var det nåt fel på, men låsfirman bytte ut det snabbt och enkelt. Vi har testat nyckelbrickan + kod ett par gånger, men vi kommer troligtvis mest använda oss av den 6-siffriga koden istället. Anledningen till att vi ville testa ett kodlås, var ju att slippa ha en nyckel. Även om säkerheten är högre med bricka + lås. Så känns det bökigt. Jag har satt på min nyckelbricka på mitt mobilskal, mest för att testa hur mycket det håller för. Dom känns väldigt plastiga och snodden verkar tunn, men dom håller säkert för mer än man tror. Det är ju väldigt smidigt att lägga in koder på nyckelbrickorna så det  är ett +, samt att man lätt kan ta bort en bricka på mina sidor om man råkar bli av med den. Ett annat stort + är de enkla momenten att ändra inställningar via mina sidor på nätet. Vi har valt att lägga in automatisk låsning när dörren stängs. Det känns bra att veta att man aldrig glömmer det. Jag har även testat att ändra ljudvolymen på mina sidor. Först tog jag bort ljudet helt och hållet, men insåg sedan att det var bättre med ljud på låg nivå. Vi är helt klart nöjda med låset.

Extra säkerhet med nyckelbricka !

Ännu en lyckad vecka med detta spännande lås ! Nu var de nyckelbrickan och fjärrkontrollen som skulle pröva. Vad jag vet så har vi ingen fjärrkontroll så det blir ju lite svårt att pröva ! Däremot har vi i familjen fått fixat våra nyckelbrickor. Det är absolut käckt att bara hålla brickan framför och skriva in sin kod men en anledning till att vi gillar detta låset så mycket är för att vi inte behöver ha med oss en nyckel eller något annat för att komma in i huset. Med brickan kan man göra en så kallad säker låsning. Det är att när man låser och slår in en kod så kan inte dörren öppnas från insidan. Jättesmart att ha när det inte är någon i huset för om det skulle bli inbrott kan inte tjuvarna ta sig ut genom ytterdörren.

Vi kommer definitivt att använda brickan och det säkra låset när vi ska bort , men om vi enbart ska iväg och träna eller göra ärenden så lämnar vi nog brickan hemma. För som sagt så är de enkeltheten och att inte behöva ta med sig något att öppna dörren med som vi verkligen vergligen gillar.    

Aldrig mer utelåst!

När vi fick höra talas om Yale Doorman tänkte vi genast att detta är precis vad vi behöver, då framför allt den ena tonåringen mer än en gång slarvat bort sina nycklar. Vid närmare eftertanke och viss påminnelse så ska det dock erkännas att det är mamman i huset som oftast förlagt sina nycklar och mer än en gång suttit utanför huset och inväntat "hjälp". Till allas stora glädje och lättnad kommer detta nu inte hända tack vare denna genialiska produkt.

Appen inger både tryggehet och bekvämlighet . Trygghet genom att vi kan se att barnen kommit hem när vi själva inte är hemma. Bekvämlighet att dörren kan låsas upp när exempelvis mor och farföräldrar har vägarna förbi och ingen är hemma. Inte helt sällan kommer man på när man gått och lagt sig att ingen har låst dörren och kan då enkelt klicka på appen och så är dörren låst:) 

 

 

 

 

Snart halvvägs genom testet.

Då har snart halva tiden för vår del passerat med testet av Yale Doorman.

Installationen gick smärtfritt av en proffsig låssmed och då jag inte var hemma vid installationen lämnades tydliga instruktioner till husvakten om hur låset skulle registreras. Stort tack, Jörgen. Första intrycket var att det var stort på insidan och såg ut som ett hotellås. Utsidan däremot upplevs smäckrare och inte så klumpig.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Vi valde att vänta med att installera Verisures App för att testa låset i dess grundutförande först. Koderna programmerades enkelt in likaså nyckelbrickor. Vi upplevde under denna tid att det var ett enkelt lås att sköta. Inga större missöden förutom att låskolven ibland åkte ut när dörren var öppen efter att dörren sakta blåst nästan igen. Detta skedde när barnen öppnat dörren och bara släppt densamma vind för våg. Vi upplevde också låset lite trögt att stänga och man fick ta i för att det skulle klicka igen. Detta har blivit bättre i och med man använder dörren mer och nu har det blivit betydligt enklare.

Vi installerade sedan Appen från Verisure och jag gillar överskådligheten och tillgängligheten. Mycket enkelt att ladda koder, installera brickor och knyta dem till personer. Jag kan nu hålla koll på när dottern kommer hem från skolan och att hon låser dörren efter sig (annars gör ju jag det :-)) 

Häromdagen när min fru skulle öppna med bricka och kod fungerade det helt plötsligt inte. Hon fick bara felmeddelande. Likaså när dottern skulle öppna med kod fungerade det inte heller. Jag fick öppna med masterkod men sedan fungerade allt som vanligt. Vet faktiskt inte vad som hände men det har inte hänt sedan dess.

Nästa vecka kommer vi att programmera 24h koder då släkten kommer på besök. Ska bli intressant att testa och få lite input av dem om vad de tycker om låset.

 

Nytt lås

Igår kväll så fick vi ett nytt lås monterat eftersom att det var något fel på vårt första som drog ur batterierna. Jag hade faktiskt hunnit sakna det redan trots att vi bara hunnit testa det i fem dagar innan det dog. Så nu känns det bra med ett nytt på plats. Jag kopplade på automatisk låsning vi mina sidor. helt otroligt vad smidigt att kunna göra inställningar på låset via datorn.

Busenkelt med kod, bricka och mobilapp

Idag fick vi verkligen tillfälle att hårdtesta vårt Yale Doorman-lås. Dels skulle städerska komma på besök, sen skulle stora grabben gå hem själv och lite senare skulle farmor och farfar hämta lillkillen. Hur gick det då? Jo, så här!

Igår kväll gick jag in på Verisure's Mina Sidor och lade upp ett konto för städfirman och angav en 6-siffrig kod. I morse ringde jag dom och talade om koden. Sen (för säkerhets skull) så satte jag en lapp på dörren som förklarade att man skall trycka stjärna - kod - stjärna. Det gick alldeles utmärkt och dom kom in utan problem. Eftersom jag var borta men hade Verisure-appen på min telefon kunde jag i loggen se exakt när dom kommit och när dom gått. Mycket bra när fakturan sen kommer :-)

Sen gick jag in och tog bort koden så att den inte gäller längre. Funkade riktigt bra. Men visst hade det varit skönt om man kunnat ange en tidsgräns för hur länge en kod skall gälla, t.ex. 8h, 12h, 24h så att man sen inte glömmer att ta bort den. Ett tips för framtida förbättringar!

Lite senare på dagen skulle så grabben komma hem. Men det gjorde han inte! I loggen kunde jag se att han inte alls hade kommit hem när han borde och det visade sig att han gått till en kompis istället.

Ytterligare lite senare var det så dags för farmor och farfar att göra en insats. Dom har också fått en kod och inte helt överraskande kom dom in utan problem dom också. Dock såg jag INTE det i loggen på min Android-telefon. Så här såg det ut på den:

Verisure Android-app

Klockan 11:05 öppnade städerskan dörren inifrån och låste den med stjärna utifrån. Men sen blev jag förbryllad när jag såg att låset öppnats inifrån med vred igen kl 15:52! Eftersom det är denna dörr vi använder för att gå både in och ut genom så var det skumt. Jag startade om appen men den visade samma sak. Klickade uppdatera men samma sak igen.

Lite senare kollade jag appen på min iPad och då såg det ut så här:

Ser man på! Det var farmor och farfar som kommit kl. 15:06 och gått in och ut och 15:52 hade dom öppnat inifrån för att gå ut.

Vet inte vad det beror på men det verkar som om Android-versionen inte uppdaterar informationen korrekt, inte ens när man väljer att forcera en uppdatering av händelseloggen. Så om någon från Yale Doorman läser detta så får ni gärna kontakta mig för att se vad som kan vara fel. Det hade ju varit skönt om man kunde lita på loggen till 100% så man vet vem som är hemma och vem som inte kommit hem.

iPhone/iPad-versionen av appen verkar vara mer i synk och det är riktigt bra att snabbt kunna slänga ett öga på appen och se om dörren är låst eller inte.

 

Jag har självklart även testat att låsa/låsa upp via Verisure-appen. För att låsa upp är det bara att klicka på stora lås-ikonen:

 

Därefter anger du din kod (samma som du använder när du låser upp låset manuellt) och trycker på Enter-knappen.

Att låsa/låsa upp tar ca. 5 sekunder innan låset reagerar, sen ytterligare några sekunder innan appen uppdaterats med senaste status. Inget att klaga på där utan det funkar riktigt smidigt.

Att låsa upp/låsa via mobilappen är ett alternativ till att ge städerskan en egen tillfällig kod. När hon kommer ringer hon, jag öppnar, och när hon går ringer hon ingen och jag låser. Får se hur vi gör i fortsättningen. Har även funderat på kodbricka men det känns som att bara kod är fullt tillräckligt.

Förutom detta har vi även testat att använda kodbrickan (se bilder på övriga blogginlägg här). Men för oss känns det dock som ett enklare och tillräckligt säkert alternativ att bara använda kod. Det är så otroligt befriande att inte behöva ha med sig något alls. Om man t.ex. skall ut och springa eller bara vara ute i trädgården en stund så kan man enkelt låsa om sig.

Det är ju inte helt ovanligt att familjer lämnar en dörr öppen på ena sidan huset när man är på andra sidan, och vips har en tjuv gått in och tagit värdesaker som finns i hallen. Men eftersom det är så enkelt att både låsa och låsa upp med kod så kan jag nog säga att i många fall så ökar säkerheten med detta låset.

 

Lättare att stänga på ett mjukt sätt.

De första dagarna har det varit svårt att stänga dörren utan att behöva slå igen den. Har inte gått att smyga igen den! Installatören sa att det kan ta ett tag innan allt är uppsmörjt som det ska och att det kommer att bli bra med tiden. Nu efter några dagars flitigt användande så märker vi skillnad. Det går nästan att smyga igen dörren :) Så det stämmer att det blir bättre med tiden!

Än så länge är vi nöjda med låset och med tanke på att vi har två tonåringar som ibland glömmer saker är det perfekt med ett lås som går att öppna med annat än nyckel :)

Öppna upp med fjärrkontroll och bricka.

I ett av blogguppdragen skall man utvärdera att öppna med fjärrkontroll och med nyckelbricka. Då vi har app-funktionen på våra lås har vi ej någon fjärrkontroll.

 

Som jag tidigare har nämnt tycker jag det är positivt att det inte är någon fjärrkontroll med våra lås, jag tycker man har nog med olika kontroller som man springer och letar efter hemma. Jag hade gärna haft dem alla samlade i telefonen!

 

Nyckelbrickan fungerar bra – vi har valt att ge vår dotter nyckelbricka och kod som enda upplåsningsmöjliget och det har varit helt problemfritt hittills.

 

Alla i familjen – även vi med 6-siffrig kod – låser dörren med bortasäkring när vi lämnar huset och använder då låsbrickan. Även detta har fungerat helt utan problem.

 

Jag tycker det är mycket positivt att man kan radera / spärra en nyckelbricka i appen – på så sätt kan man snabbt agera om någon skulle bli av med sin.

 

Vi är fortsatt mycket nöjda med låset hittills!

Kod / Kodbricka / Fjärrkontroll

Dom olika sätten att öppna dörren ger en del val på säkerhets nivå och tillgänglighet.

Enbart kod
+ Enkelt att hantera, stjärna 6 siffror stjärna, så är dörren öppen
+ Enkelt att byta kod via Mina Sidor.
-  Lägre säkerhet

Bricka + Kod
+ Enkelt att hantera, håll brickan mot låset, slå 4 siffror avsluta med stjärna och dörren öppnas.
+ Enkelt att hantera brickor och koder via Mina Sidor.
+ Högre säkerhet, koden fungerar ju bara tillsammans med brickan, bra för barn till exempel.
+ Om man tappar/blir av med brickan tar man lätt bort den från systemet via Mina Sidor.
-  Du är tvungen att ha med brickan för att kunna öppna, blir ju lite samma sak som en nyckel.

Fjärrstyrning via Smartphone.
+ Enkelt !! Gå in i appen, tryck lås upp och slå din 6 siffriga kod. Super smidigt.
+ Oändlig räckvidd eftersom det styrs över nätet. En hantverkare som skall in kan ringa dig och medans ni pratar så öppnar du dörren via appen.
+ Hyfsat säkert, Har du lås på telefonen så måste den först öppnas, sedan måste man dessutom slå koden för att öppna dörren.
-  Efter att du öppnat låset är det öppet i knappt 10 sekunder jag upplever det som lite kort. Detta borde vara ställbart i några fler steg.
 

Nu är det på plats!!

Nu har vi fått låset installerat av Jörgen på Blekinge Lås & Larmteknik. Efter några justeringar av Jörgen så var allt på plats med precision :) Allt gick smidigt och bra!

Koden är inlagd och appen är nerladdad och båda fungerar utmärkt. Nu ska jag bara lägga till brickorna så är allt igång.

 

Nåt fel på låset

Ett dygn höll de nyinköpta batterierna som jag satte i igår. Jag ringde låsfirman som installerade låset så dom skall komma ut och titta på det. Det är nåt som drar ström hela tiden. Så nu får det bli in och utgång igenom altandörren tills det är fixat. Man märker ju nu att det är väldigt sårbart när det inte funkar.

Inlåst...

Imorse när jag skulle gå ut så var låset dött. Tur att vi har fler dörrar att komma ut igenom. Jag gick in och kollade mina meddelande och kl 22.04 hade jag fått ett meddelande om att det var låg batterinivå. Kl. 02 så hade det kommit ännu ett meddelande som talade om att batterierna var slut. Man tycker ju att batterierna borde hålla mer än 5 dygn... KIllen som installerade låset sa att det skulle signalera i tid för att man skall hinna byta batteri. 4 timmar känns lite kort tid, eller hur? Så det blir till att inhandla nya batterier i dag. Jag får väl även inhandla ett 9 volts batteri att ha i fickan i fortsättningen. Det känns ju inte som att man vågar lita på att man kommer in när man kommer hem. Hoppas att det bara var att de batterier som dom satte i vid installlationen var kassa redan från början. Annars så måste det ju vara något fel på vårt lås.

Äntligen igång !

Så nu är vårat lås fixat och klart ! Vi fick de i måndags men då funkade inte den trådlösa kopplingen mellan dörren och dator. Så sedan i måndags har vi använt och gjort en kod manuellt. Det var superenkelt. Idag kom hjälpsamma Klas och fixade våran dörr. Felet var tydligen delen av låset som sitter på insidan av dörren som han då helt bytte ut. Så nu har vi gjort våra egna koder (jättekul!) på datorn , jättesmidigt och enkelt , och det är bara att gå in och byta när man vill om man skulle vilja ha en annan kod.

Vi i familjen tycker att det här låset är så roligt. Vi går ut och in lite mer än vad vi behöver för att kunna låsa upp med våra koder! Första intrycket är definitivt positivt.

Nu är vi igång!

I måndags kom Claes från Lerums Lås & Larm och installerade vår #Yale Doorman. Installationen gick snabbt och helt utan problem – Claes kändes mycket kompetent och förklarade hela tiden alla steg han gjorde. Vi registrerade min bricka och skapade kod till mig tillsammans – sedan gjorde jag själv de andra till övriga familjemedlemmar.
 

Jag och min man har både bricka med kod samt en 6-siffrig kod, jag tror att det är den senare som kommer att användas mest. Till vår dotter har vi valt att bara ha bricka med kod då det alltid är med en drös kompisar hem – finns ingen anledning att de skall kunna koden till vårt hus.
 

Vi har hittills inte stött på några problem med vårt lås, allt har fungerat bra och so far är vi mycket nöjda. Brickor, koder och appen har fungerat varje gång och vi upplever inte någon fördröjning . Jag tycker verkligen om appen i telefonen – för mig är det perfekt att ha allt på samma ställe och inte ytterligare en fjärrkontroll.
 

Rent utseendemässigt så är det knappast det snyggaste låset och dörrhandtaget, men då funktionerna hittills har varit mycket tillfredställande så har utseendet blivit  sekundärt.
 

Jag är mycket positiv till det nya låset och ett extra plus är att det är så enkelt att administrera. Man lägger till nya användare, skapar koder och registrerar brickor på bara nån minut.
 

Jag är nu intresserad av de olika tillvalen som finns – som larm, brandvarnare och särskilt luftfuktighetssensor i krypgrunden från #verisure.

installerat och klart

Igår kväll precis innan den befarade stormen så kom dom och bytte lås hos oss. Kul att få bli testpilot för detta lås. Jag ser verkligen fram emot att slippa tänka på nycklar som man kan tappa var som helst på gården, eller i en kohage...

 Det tog ett tag innan vi fick allt att fungera, men det berodde inte på varken låset eller installatören utan på att vi inte lyckade hitta rätt uttag för vboxen. Än så länge så har jag bara testat med den sexsifriga koden, men det funkar ju kanonbra. Så skönt att slippa tänka på nycklar när man springer in och ut. 

Se om det är låst eller upplåst inifrån

En sak jag saknar är möjligheten att se om låset är upplåst eller låst när man ser det från insidan. På gamla hederliga lås kan man ju bara slänga ett öga på vredet och se hur det står men eftersom vredet på Doorman alltid står rakt upp så vet man inte. Man skulle haft en liten lysdiod på insidan som blinkade t.ex. när det var upplåst. Nu sitter det ju en sån lysdiod på utsidan istället...

Ibland lite långsamt.

Vid ett antal tillfällen har jag upplevt att dörren inte går att öppna efter att jag låst upp den med vredet inifrån, Upplåsnings signalen spelas upp men dörren är fortfarande låst, släpper man upp handtaget och trycker ner igen så går det fint att öppna.

Troligtvis är jag kanske för snabb första gången, Är det någon annan som har upplevt detta ?