Summering av #yaledoorman och #verisure

Nu börjar prövotiden gå mot sitt slut och det är dags att summera. Hela familjen är jättenöjda med produkten och den har räddat oss vid mer än ett tillfälle när någon glömt nycklarna.

Användarvänlighet
Vi fick hjälp med själva installationen av låset och grundkonfigurationen men vi kodade låsbrickorna och skapade konton åt alla i familjen. Det gick fort och var mycket lätt. Mina sidor på verisure.se är intuitiva och man lär sig fort att navigera och använda dem.
Vår yngsta är 6 år och hon kan själv låsa upp och låsa dörren men har ingen egen bricka, vi andra använder bricka och kod. På sätt och vis är det enklare att låsa upp och låsa utan nyckel men borta säkringen är något mer omständlig då man behöver ändra ett reglage och låsa med bricka och kod.

Funktioner
Det regnar du har bilen full med matkassar, någon unge har glömt sin bricka eller hantverkaren/städet skall in en stund när man är på jobbet. skönt att kunna låsa upp från #verisure appen på mobilen oavsett var man är. Det står även i appen vem som låst upp och när, man har koll på när ungarna kommer hem från skolan.

Borta säkring kopplar ur vredet så ingen kan öppna inifrån.
Man kan spärra och skapa nya koder på Mina sidor enkelt och snabbt, bra om någon tappar en bricka.
Vi saknar någon form av indikation på om det är låst eller inte en liten diod på insidan som lyser rött eller grönt hade varit bra, nu låser alla dörren vid läggdags.
Har man eller tänker skaffa hem/brandlarm från #verisure så kan man koppla samman det med #yaledoorman, vi har inte utvärderat detta men tanken känns lockande.

Kvalitet
Konstruktionen känns mycket stabil, välbyggd och inger förtroende. Estetik är inte helt oviktigt och låsen känns lite offentlig miljö men man vänjer sig snabbt och funktionen uppväger detta, däremot så är låsbrickorna oförklarligt fula. Varför gör man brickor helt utan design i åtanke? Verisures larmbrickor är snygga men kan inte användas till #yaledoorman.

Säkerhet
Det finns olika aspekter att tänka på när det gäller säkerhet.
Det troligaste är att förövaren bryter sig in och säkert inte genom en stabil ytterdörr snarare via altandörr eller ett fönster som är lättare att bryta upp och ofta mer i skymundan. Så har man ett ”superlås” eller ett ”supersuperlås” gör det nog inte så stor skillnad för tjuven.
Om man skall ”dyrka” låset och inte forcera det med våld så behöver man lista ut (om man inte har kommit över en nyckelbricka, med nyckelbricka är det 4a siffror) en 6 siffrig kod. Sex siffror 0-9 innebär en miljon olika möjliga kombinationer. Chansen att prova sig fram är försvinnande liten och grannar hade förmodligen reagerat innan man lyckas med det.
För att låsa upp med appen behövs också en 6 siffrig kod så det hjälper inte om man har tillgång till en telefon som tillhör någon i hushållet.
Blir man av med en nyckelbricka kan man spärra denna från appen eller Mina sidor på verisure.se