Lite funderingar

Idag ringde låsinstallatören upp mig efter att jag lämnat ett meddelande. Jag ville veta varför jag inte fått någon fjärrkontroll och jag hade lite frågor om vissa funktioner.

Det visade sig att det är många funktioner som "försvinner" när man knyter låset mot Vboxen. Nu är jag ingen expert på detta men skall försöka förklara vad installatören berättade för mig. Han berättade att han kopplade in kommunikationen med Vboxen på den plats där läset normalt kommuniseerar med fjärrkontrollen. Således fungerar inte fjärrkontrollen så länge Vboxen är inkopplad. Jag vet inte om det var därför som jag inte fick någon fjärrkontroll?

Jag frågade honom även om möjligheten att lägga in 24h kod, hur man använder nyckelbricka utan kod och hur man programmerar direkt på låset. Det ända svar jag fick var att det inte går att få dessa funktioner så länge låset är ihopkopplat med internet, dvs mina sidor och Verisure appen. Det går tydligen bara att ändra inställningar via dessa och inte låset. Är det någon annan som fått denna information eller har min låskille fel?

Det blir många funktioner som vi inte kan testa om han har rätt. Det förklarar också varför jag inte lyckas lägga in 24h kod mm på låset.

Lite negativt

Igår blåste det ganska så mycket här där vi bor. Jag gick ut en snabbis och dörren blåste igen. Den stängde sig inte helt utan bara halvvägs typ. Då åkte låskolven ut och hamnade på dörrkarmen. Det har hänt några gånger nu och gjort en skada på karmen. Jag vet inte om det är en justeringssak eller om fler råkat ut för detta. Nu är vi noga med att ställa upp dörren eller stänga den ordentligt när vi går ut.

Vi fick även kommunikationsproblem mellan låset och dosan. De sitter ca 20 meter ifrån varann så det är kanske inte så konstigt. Om det fortsätter får jag flytta dosan närmare dörren.

Första intrycket

Fick vårt Yale Doorman installerat av låsfirma igår. Installationen gick relativt smärtfritt. Fick dock ta upp lite större hål i dörren för att borrskyddsplattan skulle få plats i hålet tillsammans med kistan. Men det fixade låskillen galant.

Första intrycket av låset är mycket bra. Precis som andra skrivit kan det kännas lite kontorskänsla på utsidan och lite klumpigt på insidan. Men det är inget som stör nämnvärt. Kan även tycka att det slamrar lite i låsblecken när man öppnar och stänger. Men även det är petitesser.

Att programmera upp det är busenkelt. Via Mina Sidor lägger man in familjemedlemmarna och vilken kod (6-siffrig) som varje person skall ha, eller om man vill att någon skall ha kodbricka + kod (4-siffrig). Har inte riktigt bestämt hur vi skall göra.

Enbart kod är ju väldigt smidigt, men kod + bricka är ju lite säkrare. Funderar på om vi vuxna skall ha enbart kod men barnen skall ha bricka + kod. Man vill ju inte att alla deras kompisar skall hänga över axeln när dom låser upp och att dom lär sig en kod som funkar.

Hur har ni tänkt göra?

Annars verkar det funka riktigt bra. Så bra att min fru spontant sade "-Jag gillar det nya låset!" Hur ofta säger man att man gillar ett lås? :-)

Eftersom vi snart skall byta ut våra två entredörrar så blir det nog att köpa ett Doorman-lås till den andra dörren också. Kanske även byter altandörren och sätter ett där med!

Sen skall jag också ta och kolla upp några av tillvalen som finns. Är intresserad av rökdetektorerna som även mäter temperatur och luftfuktighet, samt luftfuktighetssensor man kan ha i krypgrunden.

I morgon blir det att programmera upp det sista och utbilda familjen!

 

Verisure,mina sidor

Att komma igång med websidan på Verisure var ganska enkelt och något som vem som helst med lite datavana löser utan problem.

Först fick jag välja språk, och sedan skapa ett konto. Den instruktion jag fick mailad till mig ifrån låsfirman var pedagogisk och lätt att förstå.

Efter att jag skapat ett konto var det bara att logga in med mina uppgifter. På första sidan kan man se statusen på låset, dvs om det är låst eller olåst. För att administrera finns det olika flikar. Den jag använt mest är så klart sidan för att administrera användare. Där kan man lägga till och ta bort användare, hantera koder och nyckelbrickor.

När jag registrerade sambon och barnen så tilldelade jag dem de 3 nyckelbrickor som följde med. Eftersom vi vill ha bra säkerhet så lade jag även till en PIN-kod till varje bricka. Jag har inte listat ut hur man reggar brickorna utan att använda pin-kod via mina sidor men jag ska fortsätta leka med hemsidan.
Mina sidor är en bra sida där man kan göra många inställningar och den är lätt att navigera i. Det jag saknar är att man inte kan göra alla inställningar via mina sidor. Funktionen med dygnskoden hade man kunnat lägga till, och varför inte ha tidskanaler då denna kod fungerar. Den man ger koden kanske behöver komma in fler dagar än bara under ett dygn.

Låsets design

Jag kom hem efter att låset var installerat, det första jag ser när jag kom till ytterdörren var så klart det nya låset. Jag reagerade på att det var lite långt i sin utformning och fick en liten kontorskänsla. Den känslan beror nog mest på att man inte är van vid att se denna typ av lås hos privatpersoner, det är nog en vanesak. Vi tycker alla att designen på den yttre delen är helt ok och att låset ger ett exklusivt intryck.

Den delen som sitter på insidan ger inte riktigt samma intryck och känsla som utsidan. Den känns lite klumpig och inte lika snygg att titta på. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att det sitter batterier och elektronik på den sidan. Jag kan se en framtid med mycket smidigare och snyggare insida när tillverkaren ersatt de relativt stora batterierna med knappcellsbatterier eller annan teknik.

Låset ger som jag skrivit ovan ett exklusivt och gediget intryck. Allt sitter fast som det ska och är robust.

Installation av låset

Igår kom det en kille vid lunchtid för att installera låset och Vboxen. Min sambo var hemma och hjälpte installatören. Att demontera det gamla låset och montera det nya tog inte så lång tid. Problemet som uppstod var att kommunikationen mellan låset och Vboxen inte fungerade. Killen som installerade låset felsökte länge och väl innan min sambo visade ett felmeddelande hon fått via appen. Där stod det att man skulle reseta med en knapp på Vboxen. Installatören hade aldrig vart med om detta innan. Efter reset så fungerade låset perfekt. Tyvärr kunde han inte lära ut så mycket så vi får förlita oss på instruktionsboken. Det är hushållsmässa i Göteborg så någon support av låsfirman får vi inte heller då de står i en monter där.

Installationen

Så var låset på plats. 2 duktiga installatörer var här imorse.

Montaget av själva låset gick smidigt, inte mer kompliserat än att byta en vanlig låskista och slutbleck, en viktig detalj är att avståndet till slutblecket är nära så att låset via en liten brytare känner av om dörren är stängd eller inte.

Utseende.
Från utsidan tycker jag låset ser bra ut. Stilren modern design och prydligt. Det tar nog ett litet tag att vänja sig vid att det påminner om låset till en arbetsplats och inte en villa, Man är ju van vid ett trycke och en låscylinder.
Från insidan ger det ett lite klumpigt intryck, det till största delen beroende på att det ska finnas plats för 4 stycken AA batterier.
Säkert också något man vänjer sig vid men det är ivarjefall första intrycket.

Det som vi fick med i installationen var förutom låset, 3 stycken kodbrickor och enheten som kommunicerar med vår router, fjärrkontrollen var inte med, det ska redas ut imorgon.

Installatören guidade mig genom installation av låset på Verisures Mina Sidor. Inget stort problem för någon med medelgod datorvana, Man ska registrera lösenord på flera platser och vid registrering av användare skall man använda en kod som erhålls via sms.
SMS koden är giltig i 10 minuter, man kan alltså registrera flera användare med samma sms kod, det är lätt att tro att man behöver en ny sms kod för varje ny användare, enligt installatören har man bara ett litet antal sms koder att hämta, sedan spärras tjänsten, vilken i och för sig tydligen låses upp enkelt via Verisures kundtjänst som tilldelar fler sms koder.

 

Nytt lås?

En vecka kvar tills det nya låset kommer. Förväntningarna är ganska höga så vi får se hur det kommer att gå. Det nya låset "har potential", det kan man lungt säga när man läser specen för låset. Vi har idag ett ASSA 2002. Det har vi redan bytt en gång sedan vi satte in en ny dörr 2010.

Ser fram emot testet

Jag blev så glad när jag skulle få chansen att testa Yale Doorman att jag var tvungen att besöka ett "live" lås. Blev imponerad av det lilla jag såg. Hoppas man får med både flera taggar, så jag kan ge mina grabbar och en fjärrkontroll. Kom igen nu och kontakta mig så vi kan boka en tid för installation.