Summering av vår bekantskap med Yale Doorman

Efter att ha fått prova på Yale Doorman under några veckor så gillar vi låset så mycket att vi är fast! Så denna veckan har vi haft besök av några olika snickarfirmor för att byta ut våra dörrar och det blir helt klart fler Yale Doorman-lås än det vi nu har. Vi funderar t.o.m. på att byta ut vår altandörr mot en riktig dörr för att kunna sätta in ett Doorman där också. Och kanske ett i hobbyrummet också? Finns det någon variant man kan använda i garageporten? Nej, stopp! Nånstans får man lägga band på sig. Men det är helt klart att alla i familjen fattat tycke för detta och tycker det är väldigt smidigt att använda.

Vi har inte haft behov av att använda appen i "nödsituation" än men ibland har jag låst upp låset innan jag klivit ur bilen om jag haft mycket att bära och händerna fulla. Smidigt att då bara behöva trycka ner handtaget för att öppna, inga koder eller nycklar.

Efter att ha provat både tagg och koder så använder vi nu uteslutande koder. Tycker att taggen inte gett oss så mycket. Provade till en början att sätta en tagg på baksidan av våra mobiltelefoner men det var krångligt och gav oss inget direkt.

När det gäller appen skulle jag gärna se lite förbättringar. Dels saknar jag möjlighet att filtrera vanliga händelser bättre. Jag är t.ex. inte intresserad av om någon låser/låser upp inifrån med vredet. 99% av händelserna i vår logg just nu är när någon av oss springer in och ut genom dörren för att hämta tidningen, slänga skräp, öppna för besök etc. Mer intressant hade det varit att bara se när någon låser/låser upp utifrån.

När det gäller själva låset så saknar jag också som jag skrivit tidigare möjlighet att inifrån kunna se om låset är låst eller inte. Det är största nackdelen med det som det är ju nu.

Men på det stora hela så är vi väldigt nöjda med låset och vi kommer som sagt installera fler. Jag kommer även kika på övriga delar i Verisure-systemet, främst då rökdetektorerna samt den kommande klimatsensorn som kan hålla koll på fukten i krypgrunden och på vinden. Verkar smidigt.

Jag har även pratat med Verisure om säkerheten i systemet och enligt dom så används 128-bitars kryptering på trafiken som överförs. Dom gör även penetrationstester av sina system för att säkerställa att dom håller hög säkerhetsnivå.

Eftersom låset ännu inte är godkänt av vårt försäkringsbolag Trygg Hansa så ringde jag dom och frågade dom hur dom ser på det. Dom bekräftade i mail att deras försäkringskrav kräver att dörren är låst men att det är godkänt även med digitala lås såsom Yale Doorman. Det lät betryggande.

 

P.S. Någon annan skrev att låset inte går att öppna inifrån om elektroniken fallerar. Jag har för mig att om man vrider vredet helt åt vänster (så det står horisontellt) och håller det i det läget så tar mekaniken över. Då kan man trycka ner handtaget och öppna mekaniskt. Har inte behövt testa det själv men har ett minne av att låskillen som installerade det sade det.