Busenkelt med kod, bricka och mobilapp

Idag fick vi verkligen tillfälle att hårdtesta vårt Yale Doorman-lås. Dels skulle städerska komma på besök, sen skulle stora grabben gå hem själv och lite senare skulle farmor och farfar hämta lillkillen. Hur gick det då? Jo, så här!

Igår kväll gick jag in på Verisure's Mina Sidor och lade upp ett konto för städfirman och angav en 6-siffrig kod. I morse ringde jag dom och talade om koden. Sen (för säkerhets skull) så satte jag en lapp på dörren som förklarade att man skall trycka stjärna - kod - stjärna. Det gick alldeles utmärkt och dom kom in utan problem. Eftersom jag var borta men hade Verisure-appen på min telefon kunde jag i loggen se exakt när dom kommit och när dom gått. Mycket bra när fakturan sen kommer :-)

Sen gick jag in och tog bort koden så att den inte gäller längre. Funkade riktigt bra. Men visst hade det varit skönt om man kunnat ange en tidsgräns för hur länge en kod skall gälla, t.ex. 8h, 12h, 24h så att man sen inte glömmer att ta bort den. Ett tips för framtida förbättringar!

Lite senare på dagen skulle så grabben komma hem. Men det gjorde han inte! I loggen kunde jag se att han inte alls hade kommit hem när han borde och det visade sig att han gått till en kompis istället.

Ytterligare lite senare var det så dags för farmor och farfar att göra en insats. Dom har också fått en kod och inte helt överraskande kom dom in utan problem dom också. Dock såg jag INTE det i loggen på min Android-telefon. Så här såg det ut på den:

Verisure Android-app

Klockan 11:05 öppnade städerskan dörren inifrån och låste den med stjärna utifrån. Men sen blev jag förbryllad när jag såg att låset öppnats inifrån med vred igen kl 15:52! Eftersom det är denna dörr vi använder för att gå både in och ut genom så var det skumt. Jag startade om appen men den visade samma sak. Klickade uppdatera men samma sak igen.

Lite senare kollade jag appen på min iPad och då såg det ut så här:

Ser man på! Det var farmor och farfar som kommit kl. 15:06 och gått in och ut och 15:52 hade dom öppnat inifrån för att gå ut.

Vet inte vad det beror på men det verkar som om Android-versionen inte uppdaterar informationen korrekt, inte ens när man väljer att forcera en uppdatering av händelseloggen. Så om någon från Yale Doorman läser detta så får ni gärna kontakta mig för att se vad som kan vara fel. Det hade ju varit skönt om man kunde lita på loggen till 100% så man vet vem som är hemma och vem som inte kommit hem.

iPhone/iPad-versionen av appen verkar vara mer i synk och det är riktigt bra att snabbt kunna slänga ett öga på appen och se om dörren är låst eller inte.

 

Jag har självklart även testat att låsa/låsa upp via Verisure-appen. För att låsa upp är det bara att klicka på stora lås-ikonen:

 

Därefter anger du din kod (samma som du använder när du låser upp låset manuellt) och trycker på Enter-knappen.

Att låsa/låsa upp tar ca. 5 sekunder innan låset reagerar, sen ytterligare några sekunder innan appen uppdaterats med senaste status. Inget att klaga på där utan det funkar riktigt smidigt.

Att låsa upp/låsa via mobilappen är ett alternativ till att ge städerskan en egen tillfällig kod. När hon kommer ringer hon, jag öppnar, och när hon går ringer hon ingen och jag låser. Får se hur vi gör i fortsättningen. Har även funderat på kodbricka men det känns som att bara kod är fullt tillräckligt.

Förutom detta har vi även testat att använda kodbrickan (se bilder på övriga blogginlägg här). Men för oss känns det dock som ett enklare och tillräckligt säkert alternativ att bara använda kod. Det är så otroligt befriande att inte behöva ha med sig något alls. Om man t.ex. skall ut och springa eller bara vara ute i trädgården en stund så kan man enkelt låsa om sig.

Det är ju inte helt ovanligt att familjer lämnar en dörr öppen på ena sidan huset när man är på andra sidan, och vips har en tjuv gått in och tagit värdesaker som finns i hallen. Men eftersom det är så enkelt att både låsa och låsa upp med kod så kan jag nog säga att i många fall så ökar säkerheten med detta låset.