gertsahlen

Gert Sahlen

Member | Last logged in at

Så här tycker vi om låset

Vi har nu testat låset under ca 4 veckor och är uteslutande positiva och nöjda med låset. Sonen om tidigare fick gå ut via bakdörren pga brist på nycklar kan även han gå ut på framsidan. Barnen använder bricka+kod och det är något de kommer fortsätta med, det känns säkrast. Vi vuxna använder bara kod, friheten att slippa bära med sig någon nyckel är den största vinsten med det nya låset. Den enda säkerhetsrisken med låset är just koden, men är man bara försiktig med den så är detta lås säkrare än ett vanligt lås.

Det var otroligt lätt att komma igång med låset via mina sidor i första hand och även appen. Det tog inte lång tid att lägga till användare, nyckelbrickor och koder. Stort plus till det!

Jag har några önskemål på fler funktioner på mina sidor och appen, förhoppningsvis kommer några utav dem i framtiden. Dock så räcker de funktioner som finns väldigt långt.

Låset har en helt ok design och det ger ett gediget och kvalitativt intryck. Det har fungerat klockrent under de här 4 veckorna och jag tror vi kommer ha detta under många år framöver. Det är heller inte otroligt att vi kommer köpa fler lås och sätta på övriga dörrar. Vi kommer helt klart att rekommendera detta låset!!

Smidigt med appen och koder

Vi använder mest appen till att ha koll på låsets status, dvs låst eller olåst samt kolla vem som manövrerat låset och när. På bilden kan man se på höger sida när min dotter ringde mig till jobbet när hon glömt sin nyckelbricka. Jag låste upp dörren åt henne och kunde sedan se att hon låst efter sig när hon kommit in. Så grymt smidigt och jag kände mig trygg!!

På vänster sida är en skärmdump på när barnen under lovet skulle åka själva in till centrum. Vi kunde smidigt kolla när de åkte, att de låste när de gick och vi kunde se att de kommit hem igen.

Visst finns det nackdelar med att allt registreras. Nu får man skäll när man inte gått ut med hunden i tid på morgonen! :)

Skämt åt sido så kan man känna sig lite övervakad. Dock så anser vi att det är mer fördelar än nackdelar med det. Vi vuxna lämnar huset innan barnen och vi har som vana att alltid kolla på appen om dörren är låst. Jag är ofta orolig att barnen glömt låsa, den oron har släppt nu.

Vi har låtit våra grannar testa att använda låset med en kod som de själva valt. De är ofta djur och växtvakter åt oss när vi reser bort. De tycker om låset och tycker det är väldigt lätt att använda. Nu slipper vi ge dem nyckeln när vi ska någonstans. Vi kan även hålla koll när de är där och känna oss trygga med att hela tiden kunna se att huset är låst. När våra bekanta kommer på besök med sin husvagn skapar vi bara en användare på mina sidor och ger dem en kod. Då kan de komma in på natten eller om vi åker iväg på något ärende.

 

Nyckelbricka vs Verisure appen

Eftersom det inte går att använda en fjärrkontroll när man har Verisure appen kopplad till låser så har vi tyvärr inte kunnat testa den. Nu kan man ju använda appen för att fjärröppna så det är inga problem och faktum är att appen är mycket bättre. Jag ser ingen nytta med en fjärrkontroll som bara innehåller en öppna och låsa funktion.

Jag använder bara den 6-siffriga koden och Verisure appen när jag låser upp. Nyckelbrickorna använder resten av familjen. Appen har jag använt ett par gånger i början när vi fick låset. Då hände det att barnen låste när de gick ut men glömde ta med sig sina nyckelbrickor. När de kom hem och inte kom in kunde de ringa till mig och be mig låsa upp när jag var på jobbet. Det är den största fördelen med att kunna öppna och låsa via appen. Man kan ju sitta på andra sidan jorden och öppna eller låsa. Jag har funderat på nackdelar med att använda appen men har inte kommit på några, det är väl mer utveckling utav den som man önskar.

Barnen har var sin nyckelbricka med kod. Man kan programmera nyckeln så den fungerar utan kod men det är inget som vi använder. Det blir mycket högre säkerhet men nyckel och kod. Först tänkte vi att barnen också bara skulle använda kod men insåg direkt att det skulle bli tokigt. När barnen kommer hem med kompisar så är det lätt hänt att koden hamnar i fel händer.

Jag har som sagt aldrig använt nyckelbricka och med tiden har även min sambo slutat använda den. Mycket av vinsten med elektroniskt lås är ju att slippa bära med sig nycklar. Nu är inte nyckelbrickan så stor så det är inget problem. Det är även något som både jag och min sambo använder i arbetet. Nackelen med brickan är den lilla gummisnodden, det borde följa med en riktig nyckelring ifall man har nyckelbrickan på ett ställe där den utsetts för hårt slitage, som på en nyckelknippa.

Lite funderingar

Idag ringde låsinstallatören upp mig efter att jag lämnat ett meddelande. Jag ville veta varför jag inte fått någon fjärrkontroll och jag hade lite frågor om vissa funktioner.

Det visade sig att det är många funktioner som "försvinner" när man knyter låset mot Vboxen. Nu är jag ingen expert på detta men skall försöka förklara vad installatören berättade för mig. Han berättade att han kopplade in kommunikationen med Vboxen på den plats där läset normalt kommuniseerar med fjärrkontrollen. Således fungerar inte fjärrkontrollen så länge Vboxen är inkopplad. Jag vet inte om det var därför som jag inte fick någon fjärrkontroll?

Jag frågade honom även om möjligheten att lägga in 24h kod, hur man använder nyckelbricka utan kod och hur man programmerar direkt på låset. Det ända svar jag fick var att det inte går att få dessa funktioner så länge låset är ihopkopplat med internet, dvs mina sidor och Verisure appen. Det går tydligen bara att ändra inställningar via dessa och inte låset. Är det någon annan som fått denna information eller har min låskille fel?

Det blir många funktioner som vi inte kan testa om han har rätt. Det förklarar också varför jag inte lyckas lägga in 24h kod mm på låset.

Lite negativt

Igår blåste det ganska så mycket här där vi bor. Jag gick ut en snabbis och dörren blåste igen. Den stängde sig inte helt utan bara halvvägs typ. Då åkte låskolven ut och hamnade på dörrkarmen. Det har hänt några gånger nu och gjort en skada på karmen. Jag vet inte om det är en justeringssak eller om fler råkat ut för detta. Nu är vi noga med att ställa upp dörren eller stänga den ordentligt när vi går ut.

Vi fick även kommunikationsproblem mellan låset och dosan. De sitter ca 20 meter ifrån varann så det är kanske inte så konstigt. Om det fortsätter får jag flytta dosan närmare dörren.

Verisure,mina sidor

Att komma igång med websidan på Verisure var ganska enkelt och något som vem som helst med lite datavana löser utan problem.

Först fick jag välja språk, och sedan skapa ett konto. Den instruktion jag fick mailad till mig ifrån låsfirman var pedagogisk och lätt att förstå.

Efter att jag skapat ett konto var det bara att logga in med mina uppgifter. På första sidan kan man se statusen på låset, dvs om det är låst eller olåst. För att administrera finns det olika flikar. Den jag använt mest är så klart sidan för att administrera användare. Där kan man lägga till och ta bort användare, hantera koder och nyckelbrickor.

När jag registrerade sambon och barnen så tilldelade jag dem de 3 nyckelbrickor som följde med. Eftersom vi vill ha bra säkerhet så lade jag även till en PIN-kod till varje bricka. Jag har inte listat ut hur man reggar brickorna utan att använda pin-kod via mina sidor men jag ska fortsätta leka med hemsidan.
Mina sidor är en bra sida där man kan göra många inställningar och den är lätt att navigera i. Det jag saknar är att man inte kan göra alla inställningar via mina sidor. Funktionen med dygnskoden hade man kunnat lägga till, och varför inte ha tidskanaler då denna kod fungerar. Den man ger koden kanske behöver komma in fler dagar än bara under ett dygn.

Låsets design

Jag kom hem efter att låset var installerat, det första jag ser när jag kom till ytterdörren var så klart det nya låset. Jag reagerade på att det var lite långt i sin utformning och fick en liten kontorskänsla. Den känslan beror nog mest på att man inte är van vid att se denna typ av lås hos privatpersoner, det är nog en vanesak. Vi tycker alla att designen på den yttre delen är helt ok och att låset ger ett exklusivt intryck.

Den delen som sitter på insidan ger inte riktigt samma intryck och känsla som utsidan. Den känns lite klumpig och inte lika snygg att titta på. Det är kanske inte så konstigt med tanke på att det sitter batterier och elektronik på den sidan. Jag kan se en framtid med mycket smidigare och snyggare insida när tillverkaren ersatt de relativt stora batterierna med knappcellsbatterier eller annan teknik.

Låset ger som jag skrivit ovan ett exklusivt och gediget intryck. Allt sitter fast som det ska och är robust.

Installation av låset

Igår kom det en kille vid lunchtid för att installera låset och Vboxen. Min sambo var hemma och hjälpte installatören. Att demontera det gamla låset och montera det nya tog inte så lång tid. Problemet som uppstod var att kommunikationen mellan låset och Vboxen inte fungerade. Killen som installerade låset felsökte länge och väl innan min sambo visade ett felmeddelande hon fått via appen. Där stod det att man skulle reseta med en knapp på Vboxen. Installatören hade aldrig vart med om detta innan. Efter reset så fungerade låset perfekt. Tyvärr kunde han inte lära ut så mycket så vi får förlita oss på instruktionsboken. Det är hushållsmässa i Göteborg så någon support av låsfirman får vi inte heller då de står i en monter där.