sunealladar

Håkan

Member | Last logged in at

Utvärdering och summering

Ännu ett familjebesök har passerat vår dörr med Yale Doorman och även dessa person tycker att låset är bra. Den besökande familjen fick en kod och barn och vuxna kunde lätt komma in och gå som de vill. Mycket enkelt och uppskattat.

Jag gillar även möjligheten att se vilka som öppnat och när, samt att kontrollera att inte barnen glömt att låsa när de har gått ut. Ibland börjarjag jobba tidigt och kan då se när barnen kommer iväg till skolan samt när de kommer hem. Appen är väldigt bra och gör att man har full kontroll.

En utvärdering av våra veckor med Yale Doorman.

Användarvänlighet.

Vi startade vårt test med att vänta med att installera Appen för att testa låset i dess grundutförande. Detta för att testa och lära oss allt om låset. Och det är lite krångligare att lägga in koder, göra personliga inställningar eller anpassa låset men det är inte svårt, det kräver bara att man har lite mer tid.Efter att vi installerat appen gick allt mycket smidigare och det ör inga problem att lägga in användare och koder.

Funktioner.

Vi gillar möjligheten med en app som ger en full kontroll och att kunna anpassa låset via nätet.Att låsa och låsa upp via telefonen underlättar men kod är nog det som vi kommer att använda oss av. Brickan + kod känns lite besvärlig.Tillfälliga koder är perfekt för oss som familj då vi ofta får besök av långväga släktingar.

 Vi gillar dock inte att låset blinkar grönt på utsidan ett tag efter man låst upp. Har inte blivit klar på hur länge det blinkar. Förstår egentligen inte vitsen med den funktionen. Och varför är knappen för låsning (*) samma som man inleder sin kod med? Om jag kommer hem  antar jag att dörren är låst och trycker då * för att slå min kod. Är dörren öppen låser ju den sig och jag måste trycka * igen. Varför inte låsa med # eller inleda kod med densamma? 

Vi gillar inte heller att man inte ser på insidan om låset är låst eller öppet. En liten diskret diod drar ju inte så mycket ström.. Vi är ganska långa i familjen och siffrorna på knappsatsen syns inte så bra uppifrån.Tur då att barnen är de som öppnar mest även om vi är med.

Kvalitet.

Låset känns gediget. Inga sladdriga handtag och en rejäl låskläpp. Ger ett mycket bra intryck.

Säkerhet.

Låset är vad vi förstår inte godkänt av SSF ännu pga vissa teknikaliteter med kommer säkert att bli det inom en snar framtid. Vi undrar dock, om man t.ex. skulle vara bortrest en längre tid och missa indikationerna på låg batterinivå inte skulle kunna montera in ett litet backup-batteri (knappcell) som kopplas in (over ride) med en viss kod för att tillåta öppning fast batterierna i låset har tagit slut. Är väl ingen sund människa som går omkring med ett 9v-batteri i fickan om i fall att..

Summering.

Frugan var lite skeptisk till en början men har till viss del ändrat sig. Låset kommer att passa oss bra som barnfamilj då barnen slipper ha nycklar med sig till skolan och att man kan ha lite koll på om de kommer hem säkert. Låset är lätt att programera med nya användare och koder vilket gör det roligare och säkrare då man lätt kan radera och ändra tillfälliga koder. Minus för att det är lite klumpigt på insidan och att det känns osäkert om man missar att batterierna tar slut pga en långresa. Ett backup-batteri löser det problemet. På det stora hela är vi mycket nöjda med låset och jag har redan rekommenderat grannen att skaffa ett.

Det måste erkännas..

Nu så har svärföräldrarna åkt för denna gång och dom har idelt positivt att säga om låset. Då de har hund blir det ett antal passager in och ut och det har då varit lätt för dem att låsa och låsa upp. Väldigt smidigt att ge dem en tillfällig kod och låta dem sköta sina ärenden. Där måste man berömma utformingen på "mina sidor" och dess användarvänlighet. Svärfar, som är gammal polis, undrade vad som hände när låset blivit strömlöst och man vill ut. Och som tidigare inlägg förklarat så håller man låsvredet åt vänster och trycker ner tryckaren för att öppna. Vi har dock inte testat den funktionen än.

Min fru, som var väldigt skeptiskt till en början (har läst fler inlägg om skeptiska fruar - hur kommer det sig? Vadan denna aversion mot tekniska prylar?) har också börjat att inse fördelarna. Då vår 8-åring går hem själv från skolan har hon fått en egen kod och låser och låser upp när hon kommer och går. Och då vi har en tre veckors bebis är det inte alltid man kan resa sig upp för att öppna. Låset har då varit otroligt smidigt. Frun använder mest bricka och kod och vi andra bara kod.

Vi upplevde ju en viss tröghet i låset till en början men nu går det betydligt lättare. Ska inför helgens besök smörja låset  en vända för att se om det går ännu lättare.

Snart halvvägs genom testet.

Då har snart halva tiden för vår del passerat med testet av Yale Doorman.

Installationen gick smärtfritt av en proffsig låssmed och då jag inte var hemma vid installationen lämnades tydliga instruktioner till husvakten om hur låset skulle registreras. Stort tack, Jörgen. Första intrycket var att det var stort på insidan och såg ut som ett hotellås. Utsidan däremot upplevs smäckrare och inte så klumpig.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Vi valde att vänta med att installera Verisures App för att testa låset i dess grundutförande först. Koderna programmerades enkelt in likaså nyckelbrickor. Vi upplevde under denna tid att det var ett enkelt lås att sköta. Inga större missöden förutom att låskolven ibland åkte ut när dörren var öppen efter att dörren sakta blåst nästan igen. Detta skedde när barnen öppnat dörren och bara släppt densamma vind för våg. Vi upplevde också låset lite trögt att stänga och man fick ta i för att det skulle klicka igen. Detta har blivit bättre i och med man använder dörren mer och nu har det blivit betydligt enklare.

Vi installerade sedan Appen från Verisure och jag gillar överskådligheten och tillgängligheten. Mycket enkelt att ladda koder, installera brickor och knyta dem till personer. Jag kan nu hålla koll på när dottern kommer hem från skolan och att hon låser dörren efter sig (annars gör ju jag det :-)) 

Häromdagen när min fru skulle öppna med bricka och kod fungerade det helt plötsligt inte. Hon fick bara felmeddelande. Likaså när dottern skulle öppna med kod fungerade det inte heller. Jag fick öppna med masterkod men sedan fungerade allt som vanligt. Vet faktiskt inte vad som hände men det har inte hänt sedan dess.

Nästa vecka kommer vi att programmera 24h koder då släkten kommer på besök. Ska bli intressant att testa och få lite input av dem om vad de tycker om låset.