henriks

Henrik

Member | Last logged in at

Summering av vår bekantskap med Yale Doorman

Efter att ha fått prova på Yale Doorman under några veckor så gillar vi låset så mycket att vi är fast! Så denna veckan har vi haft besök av några olika snickarfirmor för att byta ut våra dörrar och det blir helt klart fler Yale Doorman-lås än det vi nu har. Vi funderar t.o.m. på att byta ut vår altandörr mot en riktig dörr för att kunna sätta in ett Doorman där också. Och kanske ett i hobbyrummet också? Finns det någon variant man kan använda i garageporten? Nej, stopp! Nånstans får man lägga band på sig. Men det är helt klart att alla i familjen fattat tycke för detta och tycker det är väldigt smidigt att använda.

Vi har inte haft behov av att använda appen i "nödsituation" än men ibland har jag låst upp låset innan jag klivit ur bilen om jag haft mycket att bära och händerna fulla. Smidigt att då bara behöva trycka ner handtaget för att öppna, inga koder eller nycklar.

Efter att ha provat både tagg och koder så använder vi nu uteslutande koder. Tycker att taggen inte gett oss så mycket. Provade till en början att sätta en tagg på baksidan av våra mobiltelefoner men det var krångligt och gav oss inget direkt.

När det gäller appen skulle jag gärna se lite förbättringar. Dels saknar jag möjlighet att filtrera vanliga händelser bättre. Jag är t.ex. inte intresserad av om någon låser/låser upp inifrån med vredet. 99% av händelserna i vår logg just nu är när någon av oss springer in och ut genom dörren för att hämta tidningen, slänga skräp, öppna för besök etc. Mer intressant hade det varit att bara se när någon låser/låser upp utifrån.

När det gäller själva låset så saknar jag också som jag skrivit tidigare möjlighet att inifrån kunna se om låset är låst eller inte. Det är största nackdelen med det som det är ju nu.

Men på det stora hela så är vi väldigt nöjda med låset och vi kommer som sagt installera fler. Jag kommer även kika på övriga delar i Verisure-systemet, främst då rökdetektorerna samt den kommande klimatsensorn som kan hålla koll på fukten i krypgrunden och på vinden. Verkar smidigt.

Jag har även pratat med Verisure om säkerheten i systemet och enligt dom så används 128-bitars kryptering på trafiken som överförs. Dom gör även penetrationstester av sina system för att säkerställa att dom håller hög säkerhetsnivå.

Eftersom låset ännu inte är godkänt av vårt försäkringsbolag Trygg Hansa så ringde jag dom och frågade dom hur dom ser på det. Dom bekräftade i mail att deras försäkringskrav kräver att dörren är låst men att det är godkänt även med digitala lås såsom Yale Doorman. Det lät betryggande.

 

P.S. Någon annan skrev att låset inte går att öppna inifrån om elektroniken fallerar. Jag har för mig att om man vrider vredet helt åt vänster (så det står horisontellt) och håller det i det läget så tar mekaniken över. Då kan man trycka ner handtaget och öppna mekaniskt. Har inte behövt testa det själv men har ett minne av att låskillen som installerade det sade det.

 

Busenkelt med kod, bricka och mobilapp

Idag fick vi verkligen tillfälle att hårdtesta vårt Yale Doorman-lås. Dels skulle städerska komma på besök, sen skulle stora grabben gå hem själv och lite senare skulle farmor och farfar hämta lillkillen. Hur gick det då? Jo, så här!

Igår kväll gick jag in på Verisure's Mina Sidor och lade upp ett konto för städfirman och angav en 6-siffrig kod. I morse ringde jag dom och talade om koden. Sen (för säkerhets skull) så satte jag en lapp på dörren som förklarade att man skall trycka stjärna - kod - stjärna. Det gick alldeles utmärkt och dom kom in utan problem. Eftersom jag var borta men hade Verisure-appen på min telefon kunde jag i loggen se exakt när dom kommit och när dom gått. Mycket bra när fakturan sen kommer :-)

Sen gick jag in och tog bort koden så att den inte gäller längre. Funkade riktigt bra. Men visst hade det varit skönt om man kunnat ange en tidsgräns för hur länge en kod skall gälla, t.ex. 8h, 12h, 24h så att man sen inte glömmer att ta bort den. Ett tips för framtida förbättringar!

Lite senare på dagen skulle så grabben komma hem. Men det gjorde han inte! I loggen kunde jag se att han inte alls hade kommit hem när han borde och det visade sig att han gått till en kompis istället.

Ytterligare lite senare var det så dags för farmor och farfar att göra en insats. Dom har också fått en kod och inte helt överraskande kom dom in utan problem dom också. Dock såg jag INTE det i loggen på min Android-telefon. Så här såg det ut på den:

Verisure Android-app

Klockan 11:05 öppnade städerskan dörren inifrån och låste den med stjärna utifrån. Men sen blev jag förbryllad när jag såg att låset öppnats inifrån med vred igen kl 15:52! Eftersom det är denna dörr vi använder för att gå både in och ut genom så var det skumt. Jag startade om appen men den visade samma sak. Klickade uppdatera men samma sak igen.

Lite senare kollade jag appen på min iPad och då såg det ut så här:

Ser man på! Det var farmor och farfar som kommit kl. 15:06 och gått in och ut och 15:52 hade dom öppnat inifrån för att gå ut.

Vet inte vad det beror på men det verkar som om Android-versionen inte uppdaterar informationen korrekt, inte ens när man väljer att forcera en uppdatering av händelseloggen. Så om någon från Yale Doorman läser detta så får ni gärna kontakta mig för att se vad som kan vara fel. Det hade ju varit skönt om man kunde lita på loggen till 100% så man vet vem som är hemma och vem som inte kommit hem.

iPhone/iPad-versionen av appen verkar vara mer i synk och det är riktigt bra att snabbt kunna slänga ett öga på appen och se om dörren är låst eller inte.

 

Jag har självklart även testat att låsa/låsa upp via Verisure-appen. För att låsa upp är det bara att klicka på stora lås-ikonen:

 

Därefter anger du din kod (samma som du använder när du låser upp låset manuellt) och trycker på Enter-knappen.

Att låsa/låsa upp tar ca. 5 sekunder innan låset reagerar, sen ytterligare några sekunder innan appen uppdaterats med senaste status. Inget att klaga på där utan det funkar riktigt smidigt.

Att låsa upp/låsa via mobilappen är ett alternativ till att ge städerskan en egen tillfällig kod. När hon kommer ringer hon, jag öppnar, och när hon går ringer hon ingen och jag låser. Får se hur vi gör i fortsättningen. Har även funderat på kodbricka men det känns som att bara kod är fullt tillräckligt.

Förutom detta har vi även testat att använda kodbrickan (se bilder på övriga blogginlägg här). Men för oss känns det dock som ett enklare och tillräckligt säkert alternativ att bara använda kod. Det är så otroligt befriande att inte behöva ha med sig något alls. Om man t.ex. skall ut och springa eller bara vara ute i trädgården en stund så kan man enkelt låsa om sig.

Det är ju inte helt ovanligt att familjer lämnar en dörr öppen på ena sidan huset när man är på andra sidan, och vips har en tjuv gått in och tagit värdesaker som finns i hallen. Men eftersom det är så enkelt att både låsa och låsa upp med kod så kan jag nog säga att i många fall så ökar säkerheten med detta låset.

 

Se om det är låst eller upplåst inifrån

En sak jag saknar är möjligheten att se om låset är upplåst eller låst när man ser det från insidan. På gamla hederliga lås kan man ju bara slänga ett öga på vredet och se hur det står men eftersom vredet på Doorman alltid står rakt upp så vet man inte. Man skulle haft en liten lysdiod på insidan som blinkade t.ex. när det var upplåst. Nu sitter det ju en sån lysdiod på utsidan istället...

Första intrycket

Fick vårt Yale Doorman installerat av låsfirma igår. Installationen gick relativt smärtfritt. Fick dock ta upp lite större hål i dörren för att borrskyddsplattan skulle få plats i hålet tillsammans med kistan. Men det fixade låskillen galant.

Första intrycket av låset är mycket bra. Precis som andra skrivit kan det kännas lite kontorskänsla på utsidan och lite klumpigt på insidan. Men det är inget som stör nämnvärt. Kan även tycka att det slamrar lite i låsblecken när man öppnar och stänger. Men även det är petitesser.

Att programmera upp det är busenkelt. Via Mina Sidor lägger man in familjemedlemmarna och vilken kod (6-siffrig) som varje person skall ha, eller om man vill att någon skall ha kodbricka + kod (4-siffrig). Har inte riktigt bestämt hur vi skall göra.

Enbart kod är ju väldigt smidigt, men kod + bricka är ju lite säkrare. Funderar på om vi vuxna skall ha enbart kod men barnen skall ha bricka + kod. Man vill ju inte att alla deras kompisar skall hänga över axeln när dom låser upp och att dom lär sig en kod som funkar.

Hur har ni tänkt göra?

Annars verkar det funka riktigt bra. Så bra att min fru spontant sade "-Jag gillar det nya låset!" Hur ofta säger man att man gillar ett lås? :-)

Eftersom vi snart skall byta ut våra två entredörrar så blir det nog att köpa ett Doorman-lås till den andra dörren också. Kanske även byter altandörren och sätter ett där med!

Sen skall jag också ta och kolla upp några av tillvalen som finns. Är intresserad av rökdetektorerna som även mäter temperatur och luftfuktighet, samt luftfuktighetssensor man kan ha i krypgrunden.

I morgon blir det att programmera upp det sista och utbilda familjen!