hannaekman

Hanna Ekman

Member | Last logged in at

Summering av #yaledoorman och #verisure

Nu börjar prövotiden gå mot sitt slut och det är dags att summera. Hela familjen är jättenöjda med produkten och den har räddat oss vid mer än ett tillfälle när någon glömt nycklarna.

Användarvänlighet
Vi fick hjälp med själva installationen av låset och grundkonfigurationen men vi kodade låsbrickorna och skapade konton åt alla i familjen. Det gick fort och var mycket lätt. Mina sidor på verisure.se är intuitiva och man lär sig fort att navigera och använda dem.
Vår yngsta är 6 år och hon kan själv låsa upp och låsa dörren men har ingen egen bricka, vi andra använder bricka och kod. På sätt och vis är det enklare att låsa upp och låsa utan nyckel men borta säkringen är något mer omständlig då man behöver ändra ett reglage och låsa med bricka och kod.

Funktioner
Det regnar du har bilen full med matkassar, någon unge har glömt sin bricka eller hantverkaren/städet skall in en stund när man är på jobbet. skönt att kunna låsa upp från #verisure appen på mobilen oavsett var man är. Det står även i appen vem som låst upp och när, man har koll på när ungarna kommer hem från skolan.

Borta säkring kopplar ur vredet så ingen kan öppna inifrån.
Man kan spärra och skapa nya koder på Mina sidor enkelt och snabbt, bra om någon tappar en bricka.
Vi saknar någon form av indikation på om det är låst eller inte en liten diod på insidan som lyser rött eller grönt hade varit bra, nu låser alla dörren vid läggdags.
Har man eller tänker skaffa hem/brandlarm från #verisure så kan man koppla samman det med #yaledoorman, vi har inte utvärderat detta men tanken känns lockande.

Kvalitet
Konstruktionen känns mycket stabil, välbyggd och inger förtroende. Estetik är inte helt oviktigt och låsen känns lite offentlig miljö men man vänjer sig snabbt och funktionen uppväger detta, däremot så är låsbrickorna oförklarligt fula. Varför gör man brickor helt utan design i åtanke? Verisures larmbrickor är snygga men kan inte användas till #yaledoorman.

Säkerhet
Det finns olika aspekter att tänka på när det gäller säkerhet.
Det troligaste är att förövaren bryter sig in och säkert inte genom en stabil ytterdörr snarare via altandörr eller ett fönster som är lättare att bryta upp och ofta mer i skymundan. Så har man ett ”superlås” eller ett ”supersuperlås” gör det nog inte så stor skillnad för tjuven.
Om man skall ”dyrka” låset och inte forcera det med våld så behöver man lista ut (om man inte har kommit över en nyckelbricka, med nyckelbricka är det 4a siffror) en 6 siffrig kod. Sex siffror 0-9 innebär en miljon olika möjliga kombinationer. Chansen att prova sig fram är försvinnande liten och grannar hade förmodligen reagerat innan man lyckas med det.
För att låsa upp med appen behövs också en 6 siffrig kod så det hjälper inte om man har tillgång till en telefon som tillhör någon i hushållet.
Blir man av med en nyckelbricka kan man spärra denna från appen eller Mina sidor på verisure.se

 

App och kod utan bricka.

Jag använder i stort sett aldrig brickan utan låser helt enkelt upp med bara kod eller appen - mycket enkelt och smidigt!

Vi låser alltid dörren med bortasäkring (alltså med brickan) men även bortasäkringen låser man upp med bara kod eller app.

Jag upplever det mycket positivt att vi alla har olika koder och på så sett kan man följa händelserna i appen. Jag kan enkelt ha koll på att min dotter har kommit iväg till skolan eller hem. Jag kollar ofta händelserna i appen, utan att jag kanske letar efter nåt speciellt - jag tycker det är roligt!

Förra veckan var min man borta hos bekanta i området och skulle snart komma hem när jag var tvungen att åka och hämta vår minsta dotter. Min man hade inga nycklar med sig och jag fick inte tag på honom på telefon. Så himla smidigt att ändå kunna låsa och inte behöva tänka på att man skall hinna hem innan han kommer så han kommer in. En situation då man blev glad och påmind över hur bra det nya låset är!

 

Öppna upp med fjärrkontroll och bricka.

I ett av blogguppdragen skall man utvärdera att öppna med fjärrkontroll och med nyckelbricka. Då vi har app-funktionen på våra lås har vi ej någon fjärrkontroll.

 

Som jag tidigare har nämnt tycker jag det är positivt att det inte är någon fjärrkontroll med våra lås, jag tycker man har nog med olika kontroller som man springer och letar efter hemma. Jag hade gärna haft dem alla samlade i telefonen!

 

Nyckelbrickan fungerar bra – vi har valt att ge vår dotter nyckelbricka och kod som enda upplåsningsmöjliget och det har varit helt problemfritt hittills.

 

Alla i familjen – även vi med 6-siffrig kod – låser dörren med bortasäkring när vi lämnar huset och använder då låsbrickan. Även detta har fungerat helt utan problem.

 

Jag tycker det är mycket positivt att man kan radera / spärra en nyckelbricka i appen – på så sätt kan man snabbt agera om någon skulle bli av med sin.

 

Vi är fortsatt mycket nöjda med låset hittills!

Nu är vi igång!

I måndags kom Claes från Lerums Lås & Larm och installerade vår #Yale Doorman. Installationen gick snabbt och helt utan problem – Claes kändes mycket kompetent och förklarade hela tiden alla steg han gjorde. Vi registrerade min bricka och skapade kod till mig tillsammans – sedan gjorde jag själv de andra till övriga familjemedlemmar.
 

Jag och min man har både bricka med kod samt en 6-siffrig kod, jag tror att det är den senare som kommer att användas mest. Till vår dotter har vi valt att bara ha bricka med kod då det alltid är med en drös kompisar hem – finns ingen anledning att de skall kunna koden till vårt hus.
 

Vi har hittills inte stött på några problem med vårt lås, allt har fungerat bra och so far är vi mycket nöjda. Brickor, koder och appen har fungerat varje gång och vi upplever inte någon fördröjning . Jag tycker verkligen om appen i telefonen – för mig är det perfekt att ha allt på samma ställe och inte ytterligare en fjärrkontroll.
 

Rent utseendemässigt så är det knappast det snyggaste låset och dörrhandtaget, men då funktionerna hittills har varit mycket tillfredställande så har utseendet blivit  sekundärt.
 

Jag är mycket positiv till det nya låset och ett extra plus är att det är så enkelt att administrera. Man lägger till nya användare, skapar koder och registrerar brickor på bara nån minut.
 

Jag är nu intresserad av de olika tillvalen som finns – som larm, brandvarnare och särskilt luftfuktighetssensor i krypgrunden från #verisure.