tom

Tom

Member | Last logged in at

Summering av Yale Doorman låset

Vi har nu bott in oss med det nya låset. Idag finns bara låset där, vi tänker inte så mycket på det längre. Barnen gillar låset. De tycker att det är lättare att låsa upp och låsa och så är det ju väldigt coolt också.

Min fru som var mest missnöjd när vi fick låset har ändrat sig. Nu gillar hon också låset. Bäst är att man kan låsa upp med en kod. Men att låsa upp med mobilen har hon inte ens testat.

Själv så gillar jag låset. Största fördelarna : - enkelt att låsa med en knapptryckning, möjligt att se på mobilen om dörren är låst eller inte och om barnen låst upp (dvs kommit hem från skolan) och att dela ut en kod tex till grannen för att vattna blommorna istället för en nyckel.

Nackdelar då? Jo, den största är att det inte går att se om dörren är låst eller inte inifrån. Visst blinkar låset ibland men det är på tok för sällan, jag orkar inte stå och vänta på det i alla fall.
Min fru som inte gillar teknik i samma grad som övriga familjen känner sig osäker då man inte kan låsa upp låset mekaniskt inifrån. Skulle det börja brinna och elektroniken inte skulle funka då går dörren inte att öppna.

Sedan skulle jag gärna se att: knappsatsen lystes upp när man stängde dörren. Nu får man leta efter * knappen i mörkret när man ska låsa. Samma när man ska låsa upp. Varför inte tända upp knappsatsen när man tar i handtaget. Eller vad sägs om en inbyggd dörrklocka? När dörren är låst och man drar i handtaget så plingar låset till. Högtalare finns ju redan. Och när barnen låser upp dörren så säger en röst (låset alltså) "Hej och välkommen hem xxx. Torka nu av skorna innan du går in! " Och istället för tagg skulle man kunna använda mobilen med NFC. Vilka möjligheter!

En fjärrkontroll hade kanske inte varit fel det heller. Fast egentligen vet jag inte om det behövs. I så fall en modell som på Volvon med keyless. Att låset låser automatiskt upp när man kommer nära dörren. Fast då hade väl försäkringsbolaget  knorrat.

 

Nytt lås?

En vecka kvar tills det nya låset kommer. Förväntningarna är ganska höga så vi får se hur det kommer att gå. Det nya låset "har potential", det kan man lungt säga när man läser specen för låset. Vi har idag ett ASSA 2002. Det har vi redan bytt en gång sedan vi satte in en ny dörr 2010.